Monday 27 March 2017

TUMIS PAKU RAWAN SEDAP

Asklmwkth....



Kenal ke dengan sayur tumis tu????sayur kampung yg hidup di paya,di tepi2 parit dan dalam sawah pun memang ada kemunculan di celah2 pokok padi...kalau dah membiak jenuh nak membasmi...nostalgia punya pokok sayur...dari kecik lagi dah di perkenalkan...dolu2 antara sayur yg memang sentiasa ada disekitar tepi2 rumah, pucuk ubi opkos la kan...pokok asin2 atau orang BANJAR sebut KATO(asin2 la tu).pastu pegaga(jelukap),kemang air(susupan)kangkung kampung,keladi,sulur keladi.apa lagi ye..banyak dah lupa,sebab banyak dah pupus....tapi paku rawan ni still daku memang tak lupa...sebab favorite daku nihh....kat kmpg daku memang sentiasa ada la terjual...




Seikat paku rawan tu sehinggit,pucuk paku pantai pun sehinggit.banyak tau...suami daku beli di pekan ahad petang....jgn tak tau kat tmpt daku ada pekan ahad pagi di SG GEDONG,manakala pekan ahad petang lak kat TEBUK PAANCUR atau lebih dikenali LENGKONG...jgn ditanya kenapa di panggil sedemikian...kebanyakan sayur dijual seikat sehinggit...ppppsssttt...tak semua penjual seikat banyak camtu...hanya peniaga ni saja berjual diikat banyak...(semoga murah rezeki abg awang....)



jom intai resepi mudah biasa2 daku....

TUMIS PAKU RAWAN ##

seikat paku rawan/daku masak separuh
sebiji bawang besar
sebiji bawang kecil
2 biji bawang putih
5 biji cili padi
sejemput ikan bilis
sedikit belacan
1/2cawan air
garam.serbuk perasa.
sedikit minyak masak.

CARA DAKU**

1) Bersihkan paku rawan,seelok nya direndam sebentar dgn air dan sedikit garam,di khuatiri ada benda asing.tos dan potong.
2) Tumbuk bawang besar,bawang kecil,bawang putih,ikan bilis dan cili padi separuh lumat..
3) Masuk sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.campur belacan dan air.
masukkan paku rawan dan air belacan,kacau,dan masukkan garam dan serbuk perasa.tak perlu ditumis lama.tutup api.


Tumis paku rawan ini sedap dimakan panas2 bersama nasi putih...sedikit pahit rasanya.boleh juga di celur dan dicecah sambal belacan atau sambal kacang...dikmpg daku kalau kenduri selalu mereka masukkan sayur paku rawan ini dalam pembuatan menu pecal sayur yg antaranya,pucuk paku,pucuk ubi,kangkung,taugeh,tauhu.apa lagi yekk..lupa dah daku...dannnnnn.....yg paling daku suka bila pecal itu di olah oleh MAKNDAK KU SAYANG...

HE...HE... JUMPA LAGI...nak jenguk laman japp.......


3 comments:

  1. Betullaaa...
    Kat sawah padi banyak pokok ni..
    Kiter tahu pokok ni..mak kiter tunjukkan kat sawah..
    Mak kiter ngan nenek jer yang suka pokok ni masak sayur dan kerabu...kiter x suker..
    x geng ar...hahaha

    ReplyDelete
  2. Eeeh.....kata nak tinggal kat kmpg!!!!
    kena la pandai makan sayur kampung.....he....he..sama la...anak2 aunty pun x reti makan paku rawan...

    ReplyDelete
  3. Eeeh.....kata nak tinggal kat kmpg!!!!
    kena la pandai makan sayur kampung.....he....he..sama la...anak2 aunty pun x reti makan paku rawan...

    ReplyDelete